Ja echt waar, jouw oude telefoon is goud waard! Die ‘oude koelkast’ van jou bevat zelfs meer goud dan gouderts. Toch gooien we onze oude telefoon vaak zonder erbij stil te staan achterin een lade (want: handig toch, zo’n reserve telefoon?). Om er een paar jaar later achter te komen dat ‘ie daar nog steeds ligt. En misschien alsnog in de vuilnisbak belandt. Zonde, vinden wij bij Nowa.
Wereldwijd belandt minstens tachtig procent van de jaarlijkse berg e-waste op de vuilnisbelt. Niet alleen zonde, maar ook nog eens heel erg slecht voor het milieu. En dat terwijl het maar een kleine moeite is om je telefoon in te leveren.
Oude telefoon? Dit kun je ermee doen:
Weggeven
Een telefoon die nog werkt, kun je het beste aan vrienden of familie weggeven of verkopen aan een particulier in Nederland. Er zijn telefoonbedrijven die ingeleverde toestellen in bijvoorbeeld Afrika verkopen en in ruil daarvoor een kapotte telefoon terughalen die in Europa milieuvriendelijk gerecycled wordt.
Laten repareren
Je oude telefoon is echt niet meteen afval wanneer er iets stuk is. In heel veel gevallen kun je jouw telefoon gewoon laten repareren. Voor smartphones geldt: repareren is beter voor het milieu dan vervangen. De productie van nieuwe smartphones kost namelijk veel meer energie dan het gebruik. Bovendien zijn er steeds weer nieuwe zeldzame materialen nodig om te voldoen aan de grote vraag naar telefoons wereldwijd. De winning van die materialen is vaak heel slecht voor mens en milieu. Denk dus twee keer na voordat je direct een nieuw exemplaar koopt.
Laten recyclen
Is jouw oude telefoon niet meer te repareren? Gooi je ‘m dan niet in de vuilnisbak, maar lever je kapotte telefoon in bij een inzamelpunt of de milieustraat. Veel grondstoffen (zoals het zilver en goud waar wij onze sieraden van maken) kunnen opnieuw gebruikt worden. Check op afvalscheidingswijzer.nl waar je je oude telefoon kunt inleveren.
Wat gebeurt er met jouw oude telefoon?
Wanneer je jouw telefoon hebt ingeleverd bij een inzamelpunt worden de onderdelen eruit gehaald die nog gebruikt kunnen worden. Denk aan een camera, speaker of batterij. Die kunnen nog gebruikt worden voor een ander apparaat. Vervolgens gaat de telefoon door een soort verpulveraar. Magneten trekken de metalen onderdelen uit de onderdelenstroom op de lopende band. Die zitten vooral in de batterij, printplaat en simkaart (als deze er nog in zit). Ook al het plastic en het rubber worden er dan uit gefilterd. Daarna worden de stukken metaal en plastic onder hoge temperaturen omgesmolten tot nieuwe materialen. Hier kunnen dan weer nieuwe producten van gemaakt worden.
Laat jouw apparaten dus niet verstoffen in een lade. Jouw oude telefoon is geld waard! Lees hier hoe.