Wij zijn NoWa. NoWa staat voor No Waste. Wij creëren sieraden van goud en zilver dat gerecycled is uit oude telefoons. Dat klopt, from Trash to Treasure.

Sieraden zijn het ultieme middel om over de waarde van afval te vertellen. Ze hebben bijna altijd een emotionele waarde. Bedenk maar: als je gaat trouwen, als er iemand overlijdt, bij een verjaardag, ter ere van een vriendschap, altijd een bijzonder moment. Een herinnering. Sieraden verbinden mensen - letterlijk en figuurlijk. 

Daarom staat verbinding in al onze collecties centraal. We zijn allemaal verbonden (en nee, niet alleen via onze telefoons ;). Een oprechte verbinding is waar we allemaal naar streven. We zijn verbonden met onszelf, met elkaar en met een NoWa sieraad een beetje extra met de aarde.⁠ 

 

“Wij geloven in een wereld waarin iedereen de waarde van e-waste ziet, oude elektronica inlevert en alle elektronica op een duurzame manier wordt gerecycled.”

 

Onze partner, Closing the Loop, zamelt oude telefoons in Afrika in om ze in Europa goed te kunnen recyclen en de waardevolle materialen te kunnen hergebruiken.⁠

Toen Josette, founder van NoWa, in 2015 voor Closing the Loop werkte, probeerde ze van de mobiele telefoon een afvalvrij product te maken.⁠ In die tijd kwam Josette samen met haar vriendin Joyce op het idee om sieraden te maken van het zilver en goud uit oude telefoons die worden ingezameld door Closing the Loop in Afrika.

De potentie van e-waste

Een ton e-waste bevat zestig keer zoveel goud als een ton gouderts. Ook is het veel makkelijker om goud uit e-waste te halen dan goud uit erts te winnen. Naar schatting kan 30 tot 40 procent van de totale wereldvraag naar zeldzame metalen worden gedekt door urban mining. Ja, laat dat maar even op je inwerken!

 

Draag bij aan minder e-waste

Voor elk sieraad dat we verkopen, zamelt Closing the Loop, winnaar van de Circular Award 2018, afgedankte telefoons uit Afrika in. Je krijgt dus niet alleen een prachtig sieraad, maar je draagt óók bij aan minder e-waste wereldwijd. Wie had gedacht dat het dragen van een sieraad zó goed kon voelen?

 

Onze partner Closing The Loop

Honderden miljoenen oude telefoons belanden op stortplaatsen in Afrika. Een groot probleem, want deze landen zijn niet in staat om de oude telefoons op een duurzame manier te recyclen. E-waste wordt verbrand en hierdoor komen veel afvalstoffen vrij. Slecht voor de bevolking én de planeet. Daarom zamelt Closing The Loop deze telefoons in en zorgt ervoor dat ze in Europa zo goed mogelijk worden gerecycled.