Wat is e-waste en waarom is het belangrijk om e-waste te recyclen?

Wat is e-waste en waarom is het belangrijk om e-waste te recyclen?

Wat is e-waste en waarom is het belangrijk om e-waste te recyclen?

Je kent het vast wel: er komt weer een nieuwe versie van jouw smartphone uit en de drang om die betere versie te pakken te krijgen is groot. Want: een betere camera, meer opslag en nog veel meer nieuwe snufjes die jij moét hebben. Je bent niet de enige die deze koopdrang voelt. De meeste smartphones worden immers ontworpen om niet lang mee te gaan. Het resultaat? Een steeds groter wordende berg e-waste die onze planeet vervuild.


Wat is e-waste?

E-waste is de verkorte versie van ‘elektronisch afval’: defecte en verouderde elektronische apparaten die worden weggegooid. Andere namen voor e-waste zijn ‘e-goed’ of officieel ‘WEEE’: de afkorting van ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’. E-waste is op dit moment de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Daarnaast zorgt de overmatige consumptie van smartphones en andere elektrische apparaten voor uitputting van natuurlijke grondstoffen zoals mineralen en metalen. Ook komen er veel sociale- en milieukwesties bij kijken, zoals extreem gevaarlijke werkomstandigheden in de goudmijnen.

De website van WEEE vertelt ons dat we in Nederland per persoon jaarlijks zo’n 2,3 kilo elektronisch afval weggooien bij het restafval. Zonde, want als al die apparaten gescheiden van het restafval worden ingeleverd, kunnen de grondstoffen opnieuw gebruikt worden. De stoffen die e-waste bevat worden met recycling veilig en efficiënt uit de apparaten gehaald en gerecycled of opgeslagen. Denk hierbij aan ijzer, koper, kunststoffen én zilver en goud. 


Waar e-waste inleveren?

Veel gemeenten hebben een afvalpunt waar je al je afval, waaronder elektronisch afval, gescheiden kunt inleveren. Staat een ritje naar de milieustraat voorlopig niet op de planning? Ga dan op zoek naar een van de 13.000 WeCycle inleverpunten bij jou in de buurt om klein elektronisch afval zoals oude telefoons, huishoudelijke apparaten of gereedschap in te leveren. Deze inleverpunten zijn vaak wat makkelijker te bereiken, omdat ze in verschillende supermarkten en andere winkels staan.


Wat gebeurt er met e-waste na het inleveren?

Vanuit de milieustraat, winkels en andere inzamelpunten gaat e-waste naar sorteercentra. Daar wordt e-waste gesorteerd en naar gespecialiseerde verwerkers gebracht. Wanneer losse onderdelen niet meer hergebruikt kunnen worden, komen de gesorteerde materialen bij de verwerker in de shredder met een mechanische scheidingsinstallatie terecht. De shredder verpulvert alles tot kleine stukjes. Vervolgens worden metalen en niet-metalen van elkaar gescheiden met een magneet. Zo ontstaan er verschillende ‘stromen’ grondstoffen. IJzer- en metaalstromen worden weer grondstoffen voor bijvoorbeeld auto’s en fietsen en van niet-metaal, zoals plastic, worden bermpaaltjes, banken of plantenbakken gemaakt. Zo zie je maar: jouw oude apparaten horen niet op de afvalhoop. Ze bevatten nog heel veel waarde!


Waar NoWa het zilver en goud voor haar sieraden vandaan haalt? Dat lees je in deze blog


Bron: WEEE.nl

Vorige Artikel Volgende Artikel