Waarom je beter voor gerecycled goud kunt gaan

Waarom je beter voor gerecycled goud kunt gaan

Waarom je beter voor gerecycled goud kunt gaan

De gouden sieraden die we met z’n allen dragen mogen dan wel glanzen, maar dat doet de goudindustrie absoluut niet. Ontbossing, het dumpen van chemisch mijnafval, uitbuiting en kinderarbeid zijn de normaalste zaak van de wereld in de goudindustrie. Toch komt het grootste deel van ons goud nog steeds uit deze omstreden goudmijnen. En dat terwijl er genoeg opties zijn om het goud dat we al gewonnen hebben, te recyclen. In dit artikel leggen we uit waarom het beter is om te kiezen voor gerecycled goud.


Goudwinning en het milieu

Goud wordt vaak gewonnen uit erts, dat maar hele kleine hoeveelheden goud bevat. Om het edelmetaal direct uit erts te winnen, zijn chemicaliën nodig. Dit proces wordt goud-cyanidisatie genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er tijdens dit proces gebruik gemaakt van cyanide, een extreem giftige stof die wordt gebruikt om het goud uit de grond te kunnen halen. Daarnaast wordt kwik, een eveneens giftige stof, gebruikt om het goud van de grond te scheiden. Je kunt je vast voorstellen dat dit een enorme impact heeft op het milieu. En niet alleen het milieu, maar ook de mijnwerkers krijgen het te verduren.


Sociale impact

In de afgelegen gebieden rondom de goudmijnen heerst vaak armoede. Hierdoor dragen mijnwerkers meestal geen goede bescherming, is het bewustzijn rondom het werken met schadelijke stoffen laag en komt er vaak kinderarbeid voor. Het werken in de kleine, vaak officieuze mijnen is een van de ergste vormen van kinderarbeid. Volgens Unicef werken er ruim 1 miljoen kinderen in de kleinschalige goudwinning. Zij staan bloot aan onveilige en ongezonde werksituaties met ongelukken en instortingsgevaar. Daarnaast beschadigt het veelvuldig gebruik van kwik hun gezondheid: direct via het werk en indirect door besmetting van zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Bovendien is het onzeker of tussenhandelaren die het goud komen ophalen in dit soort gebieden wel een eerlijke prijs betalen.


Ga voor gerecycled goud

Door goud te recyclen kunnen we al deze problemen vermijden. Er is al genoeg goud gewonnen, we hebben geen ‘nieuw’ goud meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan al het e-waste waarin nog goud verstopt zit. Oude telefoons, laptops en andere apparaten die in onze lades liggen te verstoffen zitten vol edelmetalen. Naar schatting zit zo’n 7% van onze goudvoorraad vast in e-waste. Zonde, toch? Daarom maakt Nowa sieraden van gerecycled goud uit oude telefoons. Benieuwd naar de collectie? Bekijk onze sieraden hier.Pssst… heb jij ook nog ergens een oude telefoon liggen? Laat ‘m niet verstoffen, maar zorg ervoor dat ‘ie goed gerecycled wordt. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
Vorige Artikel Volgende Artikel