Wat is Urban Mining?

Wat is Urban Mining?

Wat is Urban Mining?

Je zou het misschien niet denken, maar de vuilnisbakken in onze steden zijn heuse goudmijnen. Veel spullen die we weggooien, zoals oude huishoudelijke apparaten, zitten nog bomvol schaarse metalen en andere waardevolle materialen. Met ‘Urban Mining’ halen we die grondstoffen niet uit de grond of de natuur, maar uit de stad (Urban): onze nieuwe goudmijn. 

Snelst groeiende afvalstroom ter wereld 

Van de stofzuiger in 1902 tot de magnetron in 1955: de eerste elektrische apparaten deden de wereld versteld staan. Inmiddels kijken we nergens meer van op. We gebruiken dagelijks allerlei verschillende elektronische apparaten en vinden het heel normaal om steeds weer een nieuw modelletje aan te schaffen. Niet zo gek dus, dat elektronisch afval op dit moment de snelst groeiende afvalstroom ter wereld is. En dat terwijl er nog ontelbaar veel waarde in deze apparaten verstopt zit. Denk aan grondstoffen zoals koper, lood, nikkel, zink, zilver, goud en platina. 

In plaats van deze grondstoffen steeds opnieuw uit de grond te halen en de natuurlijke voorraden uit te putten, kunnen we ze op een hele efficiënte manier terugwinnen uit onze eigen, afgedankte elektronische apparaten. Zo zitten smartphones bomvol zilver en goud. Om je een beeld te geven: uit 8,5 ton ruwe erts kunnen we tot 42 gram goud halen, uit 8,5 ton elektronisch afval tot 2 kilogram. 

“In Nederland alleen al wordt er jaarlijks voor zo’n 27 miljoen euro aan goud weggegooid.” 

Urban Mining milieuvriendelijker 

Naast het feit dat we met Urban Mining onze materialen goed recyclen, zit er ook een belangrijk milieuaspect aan verbonden. Het winnen van zilver en goud uit elektronisch afval is veel milieuvriendelijker dan traditionele mijnbouw. Ook de sociale impact is een stuk kleiner. Ontbossing, het dumpen van chemisch mijnafval, uitbuiting en kinderarbeid zijn de normaalste zaak van de wereld in de goudindustrie. Meer hierover lees je in deze blog die we een tijdje geleden over dit onderwerp schreven. 

Kortom, Urban Mining en het recyclen van ons elektronisch afval is een absolute must in een circulaire economie. Gooi je oude apparaten dus niet zomaar bij het restafval, maar breng deze bij een speciaal inzamelpunt bij jou in de buurt. Zo kunnen we de waardevolle materialen eruit halen en gaat er niets verloren.

Vorige Artikel Volgende Artikel