Alles wat je altijd al wilde weten over.. NoWa, E-waste & recycling na

Alles wat je altijd al wilde weten over.. NoWa, E-waste & recycling natuurlijk!

Alles wat je altijd al wilde weten over.. NoWa, E-waste & recycling natuurlijk!

First things first.

Wist je dat E-waste de snelst groeiende afvalstroom ter wereld is?

En wist je dat de E-waste afvalstroom drie keer harder groeit dan andere afvalstromen, zoals die van plastic?
Wij zijn al jaren bezig met het verzamelen van informatie en dat delen we graag met je. In deze blog hebben we alles op een rijtje gezet. Handig toch? :) 

Wat is E-waste?

Dat is wel prettig om te weten voor je verder leest. E-waste is eigenlijk de Engelse afkorting en betekent Elektronisch afval.

De cijfers liegen er niet om:

Wereldwijd komt er elk jaar zo'n 53 miljoen ton aan E-waste bij. Dat is meer dan zeven kilo per persoon en die berg groeit enorm. Naar verwachting gooien we in 2030 74 miljoen ton weg. Het grootste deel wordt gestort, verbrand of illegaal gedumpt. Slechts een zesde van het elektronisch afval wordt gerecycled.

Hoe zit het dan met E-waste in Nederland?

In Nederland komt er 23,7 kilo e-waste per jaar vrij per persoon, dat is 3 x zoveel als het gemiddelde per wereldburger. Hiervan wordt 2,7 kilo geëxporteerd voor hergebruik. Er blijft dus 21 kilo per persoon over als potentieel materiaal wat gerecycled kan worden. Als je elektronica weggooit bij het restafval dan wordt dit verbrand. 

Naast het feit dat dit schadelijk en gevaarlijk is, gaan waardevolle grondstoffen zoals goud in mobiele telefoons verloren. We gooien per jaar voor 27 miljoen euro aan goud in de prullenbak!

Door recycling van E-waste blijven grondstoffen dus behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en wordt CO2-uitstoot vermeden. En vergeet niet de duurzame sieraden die we er in ruil voor terug krijgen!

Wat gebeurt er als mijn telefoon gerecycled is?

Door het recyclen worden er waardevolle grondstoffen – zoals goud en zilver – uitgehaald die opnieuw gebruikt kunnen worden. Wist je dat er voor ongeveer 1 euro aan grondstoffen in je oude mobieltje verstopt zit? Dus inleveren die hap!

Van hoeveel telefoons is mijn armbandje gemaakt? 

Het verschilt natuurlijk per ontwerp, maar voor de No Waste collectie zijn er gemiddeld zo’n acht telefoontjes nodig voor een armbandje.

Wat gebeurt er met mijn telefoon(s) als ik deze op stuur?

De telefoon komt aan bij ICT Vanaf Morgen. Zij leiden jongeren op met een afstand tot de arbeidsmarkt, die ervoor zorgen dat de ingeleverde mobieltjes een tweede leven krijgen óf dat deze op een verantwoorde manier gerecycled worden. Eerst verwijderen zij alle data veilig van de telefoon. Dat doen zij volgens de Europese privacywetgeving. Vervolgens checken ze of ze de telefoon nog kunnen repareren. Is dit niet mogelijk? Dan wordt de telefoon op een verantwoorde manier gerecycled.

Wat kan ik doen als mijn oude telefoon nog best wat geld waard is?

Als je nog een goed werkende telefoon hebt die niet zo oud is, kun je deze het best doorverkopen. Zo maak je er iemand anders blij mee en verdien je er wat aan. Bij de KettingreACTIE richten wij ons op oude en kapotte telefoons die niet zoveel meer waard zijn. Natuurlijk mag je ook telefoons opsturen die nog wel wat waard zijn. Met het geld dat daarmee wordt verdiend, ondersteun je ICT Vanaf Morgen. Zo kunnen zij nog meer jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen! 

 

 

 

Vorige Artikel Volgende Artikel