In gesprek met sieradenontwerper Eva Schreuder

In gesprek met sieradenontwerper Eva Schreuder

Eva Schreuder

Wist je dat onze Connection collectie handgemaakt en lokaal geproduceerd is door sieradenontwerper Eva Schreuder? ⁠We spraken Eva over haar unieke ontwerpen voor NoWa én hoe het is om te werken met gerecycled zilver en goud. Je leest het hele interview hier.


Kun je in een paar zinnen wat over jezelf vertellen? Wie je bent, maar ook je ervaring als designer?

“Mijn naam is Eva Schreuder. Ik ben afgestudeerd als sieraad vormgever aan de kunstacademie in Maastricht. Sinds 2010 heb ik mijn eigen sieradenlabel. Voor mijn label ontwerp ik elk jaar een collectie rondom een thema. Denk bijvoorbeeld aan zelfwaardering of flexibiliteit naar aanleiding van Covid. Daarnaast werk ik in opdracht, waar deze thema’s ook centraal staan. Het gaat in eerste instantie om het verhaal van de drager. Dit is de basis waarop we het ontwerp van het sieraad verder bouwen.”


Hoe is de samenwerking voor NoWa ontstaan? Wat spreekt je aan aan het merk?

“De samenwerking is ontstaan omdat Josette eerder een sieraad van mij kreeg van een vriendin. Dit heeft ze onthouden en toen ze besloot het merk NoWa op te zetten belde ze mij voor een samenwerking. Wat me aanspreekt aan het merk? De manier waarop NoWa het materiaal sourced voor de sieraden. Dit legt heel duidelijk de vinger op de zere plek van de huidige tijd. Ik vind het in deze tijd belangrijk om als maker, of eigenlijk als bewust mens, te doen wat ik kan en bewust om te gaan met de klimaatproblematiek. NoWa geeft hier goed zichtbaarheid aan. In mijn eigen praktijk maken we ook grotendeels gebruik van gerecycled materiaal. Daarnaast maken we op gebied van verpakkingen - en overige zaken die bij het hebben van een bedrijf komen kijken - weloverwogen besluiten wat betreft duurzaamheid. Ook proberen we zoveel mogelijk lokale grondstoffen te gebruiken.”


Waar laat je je door inspireren voor de ontwerpen van NoWa?

“Een deel van de ontwerpen bestond al. Deze hebben we aangepast voor NoWa. Het andere deel hebben we speciaal ontworpen voor NoWa. Hierbij was het uitgangspunt 'verbinding'. We zijn allemaal verbonden. Een diepe, oprechte verbinding is waar we allemaal naar streven. We zijn verbonden met onszelf, met elkaar en natuurlijk met de aarde.⁠ Sieraden verbinden óók mensen - letterlijk en figuurlijk. Het vertegenwoordigt het mooiste materiële resultaat van een intermenselijke verbinding.⁠ Elk sieraad heeft een persoonlijke waarde die in zijn emotionele of sentimentele waarde ligt. Het kan verwijzen naar je herinneringen, een speciaal persoon, of naar die dag die je nooit meer wilt vergeten.”


Hoe is het om te werken met gerecycled zilver en goud? Is dit anders dan andere materialen?

“Voor NoWa werken we echter met zuiver zilver, dus geen legering. Dat is erg zacht en daarmee wel anders om mee te werken.”


Wat heeft het ontwerpen voor NoWa voor jou veranderd?

“Wat ik sinds onze samenwerking vooral met trots doe, is werken met materiaal dat een groot kapitalistisch probleem tackled. Namelijk dat van e-waste.”Benieuwd naar alle items uit de collectie die sieradenontwerper Eva Schreuder voor NoWa heeft ontworpen? Bekijk de Connection collectie hier.
Vorige Artikel Volgende Artikel