Week van de circulaire economie 2023

Week van de circulaire economie 2023

De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van de Nederlandse overheid om aandacht te vragen voor de noodzaak van een circulaire economie. Tijdens deze week (6 tot en met 11 februari 2023) worden er diverse activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van de voordelen van een circulaire economie en om te laten zien hoe we hier in Nederland al mee bezig zijn.

De circulaire economie is een economische systeem waarbij grondstoffen en producten zo lang mogelijk in gebruik blijven, waarbij afval en schadelijke stoffen worden voorkomen en waarbij hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. Het doel is om zo efficiënt mogelijk te produceren en te consumeren, zonder dat dit ten koste gaat van de planeet en haar bewoners.

De Week van de Circulaire Economie wordt sinds 2017 gehouden in Nederland, en vindt gewoonlijk plaats in oktober. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd voor zowel bedrijven als particulieren, zoals lezingen, workshops en netwerkbijeenkomsten. Hierdoor kan men kennis opdoen en inspiratie op doen voor hoe je op een circulaire manier kunt produceren en consumeren.

Wat zijn voorbeelden van circulaire producten?

Een belangrijk voorbeeld is natuurlijk de productlijn van NOWA. Onze producten worden gemaakt van Goud en Zilver uit oude telefoons. Daarnaast zijn er nog veel andere voorbeelden in diverse sectoren zoals:

  1. Bioplastics: deze plastics zijn gemaakt van biologische grondstoffen zoals maïszetmeel, suikerbieten en aardappelen in plaats van olie. Ze kunnen worden gecomposteerd na gebruik, waardoor afval wordt verminderd en grondstoffen worden hergebruikt.
  2. Duurzame mode: er zijn verschillende duurzame mode-initiatieven, zoals het gebruik van hernieuwbare materialen zoals biologisch katoen en linnen, het hergebruiken van oude kleding voor nieuwe producten en het maken van kleding die gemakkelijk kan worden gerepareerd of gedemonteerd.
  3. Recycling: veel producten kunnen worden gerecycled, zoals papier, metaal, glas en plastic. Door deze materialen te recyclen, worden grondstoffen bespaard en afval verminderd.
  4. Reparatie en onderhoud: Producten zoals huishoudelijke apparaten, elektronica en gereedschappen kunnen worden ontworpen om te worden gerepareerd of onderhouden, in plaats van weggegooid te worden wanneer ze kapot gaan.
  5. Product-as-a-Service: Bij deze businessmodellen wordt een product als een dienst aangeboden in plaats van als een eenmalig product, bijvoorbeeld een auto die wordt gedeeld in plaats van verkocht of een software die wordt afgenomen in plaats van verkocht.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn vele manieren hoe de Circulaire economie in verschillende sectoren toegepast kan worden. Bedrijven en organisaties blijven experimenteren met nieuwe ideeën en technologieën om een circulaire economie te bereiken.

Vorige Artikel Volgende Artikel